En nylansering av en lampa som designades 1936, ”Köpenhamnssängen” och en dansk pinnstol är inredarens val den här veckan.

dekoration

dekoration

SÄNG AV JÄRNBITAR
Enkel i sin form är den ”nygamla” sängen Loop bed. Sängen är tillverkad av järnbitar, överskottsmaterial från industriell produktion. Sängen var ursprungligen designad och tillverkad av Köpenhamns möbelvaruhus LLLP i slutet av 1980-talet, men kom att ingå i Hays inredning kollektion 2003. Loop bed understryker Hays filosofi att skapa elementära och funktionella kvalitetsmöbler som täcker grundläggande mänskliga inrednings behov – sova, äta och älska. Med sin strikta och okomplicerade design har sängen fått hög popularitet i sin hemstad och därför förvärvat smeknamnet The Copenhagen bed. Sängen tillverkas i fyra standardstorlekar, och finns i klarlackat stål eller pulverlackerad i vitt, från 26 234 kronor, Hay.

dekor

dekor

DEMOKRATISK STOL
Pinnstolen J110 känns självklar och helt aktuell med sitt höga lite överdimensionerade ryggparti. J110 matstol är en del av Hays nylansering 2011 av danska möbel-klassiker som ursprungligen gjorts för FDB, en dansk konsumentkooperation. Funktionalistisk och demokratisk design för folket – det var huvudtanken när FDB startade möbelproduktion på 1940-talet. Genom att flytta tillverkningen till en industriell produktion fick man ner kostnaderna. Genom att göra möbler i kvalitetsdesign till relativt låga priser fick allt fler människor möjlighet att köpa dem. Stolen är designad av Poul M Volter. J110 och är tillverkad av bok och finns i fyra färger. Den har samma sitthöjd som andra stolar men på grund av den höga ryggen har den en viss likhet med en fåtölj och är mycket bekväm, 1 824 kronor, Hay.
Fotograf:                Arkitekturfotograf Rasmus Norlan

inredningsinspiration

inredningsinspiration

Söt lampa som är fin också att hänga i grupp över bordet. På mässan Imm Cologne presenterade Artek lampor från Alvar Aaltos kollektion. Den eleganta A330 är också känd under namnet ”Golden bell”. Aino och Alvar Aalto fick i uppdrag år 1936 att utforma det inre av Savoy restaurang i Helsingfors. Tillverkad i ett enda stycke mässing, var den eleganta ”Golden bell” en del av restaurangens inredning. Lampan visades i den finska paviljongen på världsutställningen i Paris expo 1937. Nu har alltså lampan nylanserats igen av Artek. A330 är tillverkad av stål och finns med vit, svart lack, förkromad eller med mässingshölje, 5 780 kronor, Artek.
Fotograf:                David Lundberg

Mer om inredning…